Gå til hovedinnholdet Gå til menyen
01.november 2023

Viser frem ansvarlig matproduksjon i Uppdrag granskning

Viser frem ansvarlig matproduksjon i Uppdrag granskning

SVT har laget dokumentar om dyrevelferden i svensk kyllingproduksjon, og tok kontakt med Norsk Kylling for å få innsyn hos en produsent som tar dyrevelferd på alvor. Vi håper at mer åpenhet kan bidra til læring og utvikling i bransjen.

– I Norsk Kylling er vi stolte av måten vi produserer kylling på, og vi har ingenting å skjule. Derfor åpner vi også dørene når journalister eller andre ønsker å lære om arbeidet vårt, sier Hilde Talseth, administrerende direktør i Norsk Kylling.

Åpenhet og dyrevelferd er to sider av samme sak

I dokumentaren Kycklingens pris retter SVT søkelyset mot dyrevelferden i svensk kyllingproduksjon. Det svenske tv-teamet kom til Norge for å lære mer om Norsk Kylling sitt arbeid, og for å møte en produsent som er villig til å vise frem arbeidet sitt.

– Alt det vi gjør i Norsk Kylling skal tåle dagens lys. For oss er åpenhet og ansvarlig matproduksjon to sider av samme sak, sier Talseth.

Har dokumentert bedre dyrevelferd

Talseth forteller at Norsk Kylling er opptatt av å dele kunnskap, og vise frem hva som skal til for å lykkes med god dyrevelferd. Utviklingen til Norsk Kylling, med endring til en mer saktevoksende kyllingtype i 2018, og integrering av den internasjonale dyrevelferdsstandarden ECC i 2022, viser hvordan det er mulig å forbedre dyrevelferden i kyllingproduksjon.

– Når både erfaringen vår og internasjonal forskning dokumenterer at mer saktevoksende kyllingtyper har bedre helse og dyrevelferd, kan ikke vi forstå hvorfor så mange fortsatt velger de hurtigvoksende kyllingtypene.

Åpenhet bygger tillit

For Norsk Kylling handler åpenhet om å sette vindu på verdikjeden. Enten du besøker selskapet sitt rugeri på Støren, fabrikken på Orkanger, eller noen av de 134 bøndene Norsk Kylling samarbeider med, så kan alle se inn vinduet og følge med på det selskapet driver med.

– Vi er helt sikre på at åpenhet og transparens er viktig for at forbrukeren skal ha tillit til det vi driver med. Vi opplever også at forbrukeren er opptatt av hvordan maten er produsert, og mener at vi har et ansvar for å vise dem hva de faktisk kjøper når de velger Solvinge eller Stange i butikkhyllene, avslutter hun.

Se hele dokumentaren her