Gå til hovedinnholdet Gå til menyen
08.juni 2022

Først i verden med ny dyrevelferdsstandard

Først i verden med ny dyrevelferdsstandard

Norsk Kylling er den første produsenten i verden som i stor skala kan levere kylling sertifisert etter en ny dyrevelferdsstandard utviklet av verdens ledende dyrevernsorganisasjoner. Dyrevernalliansen i Norge applauderer.

Den nye standarden, European Chicken Commitment (ECC), er utarbeidet av verdens ledende dyrevernsorganisasjoner, blant annet Anima og Compassion in World Farming (CiWF).

Standarden inneholder flere krav som er betydelig strengere enn norske eller andre lands regelverk, blant annet ved at det benyttes en mer saktevoksende kyllingrase, bedre plass for kyllingene i fjøset, naturlig lys og tredjepartskontroll for å sikre produksjon i henhold til krav.

Norsk Kylling blir første produsent i verden som transformerer fra hurtigvoksende kyllingproduksjon til nå å levere på alle disse kravene.

Unik samarbeidsmodell


– Denne verdensnyheten er et resultat av en unik samarbeidsmodell mellom bønder, dyrevernere og industri, noe vi kan være stolte av både i Trøndelag, i landbruket og i Norge, sier Ole Robert Reitan, styreleder i Norsk Kylling og CEO i Reitan Retail.

– Vi som jobber med mat må sørge for å produsere det vi kan og importere det vi må. I dette tilfellet er det Norsk Kylling gjør så interessant at vi kan tenke oss en situasjon der vi eksporterer norsk mat i verdensklasse, forteller Reitan.

En rekke store, multinasjonale matforhandlere har forpliktet seg til å gjennomføre standarden innen 2026, men foreløpig er det kun Norsk Kylling på Orkanger som kan levere på de nye kravene til giganter som KFC og IKEA.

– Alle de store aktørene som har forpliktet seg til ECC har dårlig tid, for det er ikke lenge til 2026. De vender nå blikket mot Norge, Trøndelag og Norsk Kylling for å se og høre hvordan vi har gjort det. Det er økt internasjonal interesse for det som gjøres hos Norsk Kylling, sier Reitan.

Store, multinasjonale aktører som KFC, Marks&Spencer, Unilever, Nestlé og Danone er blant de 270 aktørene som har forpliktet seg til å selge ECC-sertifisert kylling i løpet av 2026.

Byttet kyllingrase


Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling sier den norske bonden er i verdensklasse når det kommer til dyrevelferd, men at omleggingen til å følge den nye ECC-standarden likevel har gitt et betydelig løft.

- I 2018 valgte vi å endre til en kyllingrase som vokser saktere, beveger seg mer og generelt er friskere. Innføring av ECC-standard gir et ytterligere løft i vårt kontinuerlige arbeid for å bedre dyrevelferden i vår produksjon som forbedrer dyrevelferden fra fjøs til fat, sier Stokbakken.

Får skryt fra Dyrevernalliansen
– Dette er veldig, veldig bra! Vi er stolte over å ha bidratt og glade for at kyllingene får det bedre, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

– For Dyrevernalliansen er selvfølgelig det aller viktigste at kyllingene nå får mer plass og dagslys, men det er også gøy at dette har skjedd som resultat av samarbeid, oppsummerer Kleveland.

Fra og med august 2022 vil all produksjon i Norsk Kylling være i henhold til ECC-krav. I en overgangsfase, frem til august, vil det i enkelte Solvingeprodukter være benyttet tint råvare (grill og Prima).