Mandag - Fredag : 07:30 - 15:00

Forandringer i fjøset

Lengst inne i Nævsgrenda ligger flere nye, rødmalte hus. Utenfor står den svarte elghunden Heras og over inngangen til våningshuset står det malt med gamle siffer: 1557 – 2001.

–Her har det vært Næve-folk i 18 generasjoner. Jeg overtok gården etter bestefaren min i 2001 og så møtte jeg Stine som tilfeldigvis hadde nabogården. Etter at vi måtte rive alt og bygge opp gården igjen begynte vi med kylling i tillegg til melkekyr, sier John Olav Næve.

Etter at Hubbard-kyllingen kom til gården har det blitt forandringer i fjøset.

– Det er utrolig aktive og livlige dyr og du kan rett og slett se at de har det bra. Jeg får en god start på dagen når jeg går i fjøset om morgenen og møter friske og raske kyllinger som springer, hopper og leker.

Hubbarden er så leken og aktiv

Like i utkanten av et byggefelt ligger det lange røde fjøset. Her bor bonde Ola Gimse som driver med så mangt. Snøbrøyting og leiekjøring innen landbruket, sveiser, dyrking av byggkorn – og stell av Hubbard-kyllinger. Kyllingene er en dag gamle den dagen vi besøker ham. De er nysgjerrige og piler rundt beina på ham.

– Disse kyllingene er så friske, aktive og livlige. Hubbarden er artig å holde på med fordi den er så energisk og leken. Den bruker alle lekene vi setter inn i fjøset, klatrer på høyballer og plattformer og styrer og strøbader. Det skaper veldig fin stemning i kyllingfjøset, sier han.

Kvikk på foten

En av de som også har fått en ny kylling i fjøset er Per Olav Tranmæl som holder til i Melhus. Da han var liten gutt sluttet familien med melkekyr og det viste seg at han var allergisk mot dyr. Det var likevel han som overtok familiegården i 2005 og ikke eldstesøsteren. Han var spent på om han ville være allergisk mot kylling også.

– Jeg jobber også som elektriker så jeg hadde montert elektrisk anlegg i flere kyllingfjøs før jeg overtok gården. Jeg hadde sett at det var en hyggelig jobb og hadde vært innom fjøset og sjekket om jeg fikk utslag når kyllingene var der og det gikk greit.

– Det er blitt mer liv i fjøset etter at vi begynte med Hubbard. Den er kvikk på foten, frisk og nysgjerrig, sier han.

Når Per Olav kommer inn i fjøset på morgenen stikker kyllingene først av, men kommer raskt tilbake og hilser på når han setter seg ned og snakker med dem.

– Du ser at Hubbarden trives. Den oppfører seg som en fugl skal gjøre og benytter seg av miljøberikelsene vi har satt inn i fjøset, sier Tranmæl.