Norsk Kylling har satt sammen en ansvarsrapport der vi blant annet tar for oss ulike tema innen vår verdikjede og hvordan vi sikrer å ivareta dyrevelferd.
Med en årlig omsetning på 1,1 milliard kroner og en produksjon på 14 millioner kyllinger årlig, har Norsk Kylling og Solvinge 32% andel av kyllingmarkedet i Norge. Vi er derfor opptatt av at all vår produksjon i hele verdikjeden foregår på en ansvarlig måte. Dette gjør vi blant annet ved å være Miljøfyrtårn, vi har skiftet fra konvensjonell kyllingrase til Hubbard, samt at vi nå bygger verdens mest energismarte produksjonsanlegg i Orkdal.
Norsk Kylling jobber kontinuerlig med å forbedre dyrevelferd og vi har satt mål om å bli verdens beste næringsmiddelverdikjede samt verdensledende på dyrevelferd, mattrygghet og miljø.
Hubbard og Dyrevernalliansen
Norsk Kylling har lenge samarbeidet med Dyrevernalliansen for å bedre dyrevelferden gjennom hele verdikjeden vår. Overgangen til Hubbard ble gjort i samarbeid med Dyrevernalliansen og våre 140 bønder i Midt-Norge i 2017, og nå produserer Norsk Kylling kun kylling av rasen Hubbard.
Kyllingens liv hos bonden
Det er mange faktorer som påvirker kyllingens liv hos bonden. Blant annet:
–Miljøberikelser som oppfordrer til naturlig atferd
–Riktig vann og spesialtilpasset Solvinge-fôr gir kyllingen godt med energi
–Riktig lys gir en aktiv kylling
–Godt inneklima gir bedre helse
–Det er viktig at kyllingen har tørt og fint strø å gå på
For å forbedre kyllingenes liv i fjøs har vi i 2018 jobbet med å utvikle lys, klima, vann og fôr, tetthet og strøkvalitet.
Miljøberikelser i fjøs
Alle våre kyllinger har tilgang på en spesialtilpasset pakke av miljøberikelser som er utarbeidet i samarbeid med Dyrevernalliansen. Miljøberikelser er leker og klatrestativer som tilrettelegger for at fuglene kan oppføre seg som de naturlig ville gjort i det fri. Høyballer, hakkeblokker, strøbad, vagler og plattformer benyttes i alle fjøs. Friske dyr trenger ikke medisin, og vår produksjon er uten bruk av antibiotika.
Norsk Kylling setter strenge krav
Ved transport av kylling har Norsk Kylling 3 ganger strengere transporttid enn det lovpålagte kravet. Vår egen øvre grense for transporttid er på fire timer, noe som er 1/3 av det lovpålagte kravet på 12 timer.
Karakter A i etisk regnskap
Etisk regnskap revideres årlig av bransjeorganisasjonen Animalia og er en omfattende kartlegging av faktorer som kan påvirke dyrenes velferd på rugeri, i fjøs, under transport og på slakteriet. Norsk Kylling er stolt av å ha fått karakter A i etisk regnskap.
Utdanningsprogram for kompetanseheving
I 2018 startet vi «Kyllingskolen» som er vårt eget utdanningsprogram for kompetanseheving i verdikjeden. Dette gjør vi for å øke kompetansen hos alle involverte i vår verdikjede og hos alle våre kyllingbønder. Tema som dekkes er blant annet: Kyllingens behov og helse, fôring, lys, klimastyring, strø, miljøberikelse, plukking, transport og håndtering av kylling.